Koncom prázdnin bude v Bratislave najväčší festival ľudovej umeleckej výroby

23.08.2012 Bratislava

Bratislava 23. augusta (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spolu s hlavným mestom SR pripravuje 22. ročník festivalu Slovensko v Bratislave - Dni Majstrov ÚĽUV. Najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku sa uskutoční od 31. augusta do 2. septembra v pešej zóne mesta. Festival na počesť Dňa Ústavy SR sa koná pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej.

Slovenské výšivky maľované na telo, drôtené srdce pre Slovensko a verejná zbierka s UNICEF pre projekt Remeslo deťom sú novinky tradičného festivalu. Rekordný počet okolo 300 remeselníkov a výrobcov predstaví kováčstvo, drotárstvo, drevorezbu, debnárstvo, výrobu zo svoru, dlabanie a štiepanie dreva, výrobu liatych a plechových zvoncov, vylievanie dreva kovom, výrobu čižiem, hrnčiarsku a remenársku výrobu, pletenie z prútia, šúpolia a zo slamy, vyšívanie, paličkovanie čipiek, tkanie na krosnách, zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, zdobenie medovníkov, výrobu hudobných nástrojov, pastierskeho riadu, ale aj valašiek, črpákov, nožov, klobúkov či povrazov. Niektorí budú aj tvoriť a svoje stánky rozmiestnia na Hviezdoslavovom, Primaciálnom a Rybnom námestí i nádvoriach Starej radnice, sv. Juraja a sv. Jána Nepomuckého. Nebudú chýbať tvorivé dielne pre deti a dospelých.

"Podujatie sa deje pod sloganom Vykroj sa z davu, k tomu bude špecifický worshop a ďalšie sprievodné podujatia. Ústrednou myšlienkou festivalu je ľudová výroba a jej úloha – jednota v rozmanitosti," na dnešnej tlačovej konferencii povedal generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Pavol Šimunič. Podľa neho Dni majstrov ÚĽUV motivujú návštevníkov, aby svoju národnú a regionálnu príslušnosť prejavovali spontánne a verejne prvkami tradičného odevu na svojom oblečení, čo je dôležité v súvislosti s Dňom Ústavy SR. "Je to akoby prepojenie medzi tým, odkiaľ sme prišli, z akého základu vyrástol náš štát aj naša samostatnosť," uviedol pre TASR Šimunič.

Ambíciou organizátorov je ponúknuť návštevníkom festivalu program, ktorý svojou rozmanitosťou, rozsahom a kvalitou podporí zámer festivalu a vytvorí dôstojný, kultúrny a atraktívny priestor na oslavy štátneho sviatku. V 13 zónach Starého Mesta chcú predstaviť tradičné aj súčasné podoby slovenského folklóru, world music, zborové spevy, divadlá, školy tanca, koncerty vážnej hudby, prezentáciu výroby najlepších remeselníkov, Školu remesiel, slovenský autorský remeselný dizajn, diskusiu na tému kultúra a spoločnosť i typickú slovenskú gastronómiu.
 

Vyberte región